Martijn Schrijft

Een leven op rolletjes

Altijd weer hetzelfde liedje

Ontelbare liedjes zijn er al over geschreven: liefde, liefdesverdriet, onbereikbare liefde, een nagenoeg eindeloze voorraad. Het ene nummer gaat over een prins op het witte paard voor de smachtende dame, het andere over een man die een zwoele aubade brengt aan de vrouw van zijn dromen. Weer een ander gaat over het hart-doorborende verdriet van een meisje dat door haar geloefde aan de kant is gezet. Een handvol nummer bezingt, al dan niet verhuld, een zwoele nacht tussen de lakens. De keuze is reuze, getuige de vele verzamelcd’s met liefdesliedjes. (Taylor Swift voorziet in haar eentje in een flinke voorraad liefdesverdrietliedjes, maar dat even terzijde)

Voor iedereen is er een passend liedje te vinden, voor elke situatie een ander nummer. Verschillende nummers, maar toch hebben ze eigenlijk allemaal iets gemeen. Het zijn allemaal liedjes waarin een dame een heer bezingt, of een man een vrouw. Als het al een liedje is waarin niet specifiek een geslacht wordt genoemd wordt het gezongen door een als overtuigd heteroseksueel bekend staande rokkenjager/mannenverslindster.

Tot vorig jaar. Een nieuwe ster aan het muziekfirmament is Troye Sivan. Begonnen als acteur en YouTube-ster is hij nu ook aan een muziek-carrière begonnen. ‘Nou en? Velen met hem’ zul je denken. Nou nee. Want Troye Sivan is in 2013 uit de kast gekomen. Tel dit allemaal bij elkaar op, en voeg daar bij de statistische zekerheid dat elke zanger(es) minstens één liefdesliedje in het repertoire heeft, en je hebt een primeur.

Dames en heren, mag ik u presenteren Gasoline:

Een liefdesverdrietliedje met daarin de tekst “I see your outline in my bed
In the same spot I watched him rest his head”
. Een niet heteroseksuele artiest plus deze tekst maken dit dus een zeldzaam, zoniet het enige ondubbelzinnige man-vs-man-nummer. Troye is een ijzende ster aan het muziekfirmament dus er zullen ongetwijfeld nog meer lovesongs van zijn hand komen. Ik kan niet wachten.

Altijd maar weer hetzelfde (liefdes)liedje, maar nu dus een keertje niet. Het werd een keertje tijd…

1 reactie

  1. Gabie van Bethraij

    06/02/2015 at 19:47

    Wist jij trouwens dat als Sam Smith (Engelse zanger die ook op Lowlands 2014 optrad) “Stay with me” voor een man zong en dat al zijn liefdesliedjes over mannen gaan? Ook hij is een paar weken na Lowlands) uit de kast gekomen.

Reacties zijn gesloten.

© 2020 Martijn Schrijft

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑